"Nu am citit - si nici nu cred ca exista - vreun roman aparut în România comunista mai subversiv la adresa regimului totalitar decât Drumul cenusii de Augustin Buzura.
Termenul însusi de subversiv risca sa para nepotrivit în acest caz, caci subversivitatea presupune ascundere, evitarea confruntarii directe, subminare prin aluzie si ... citeste mai departe
"Nimeni, pâna la Augustin Buzura, si nici dupa el, nu a sondat atât de adânc si cu atâta curaj estetic abisurile si amploarea ravagiilor dedublarii si ambivalentei fiintei într-o lume ea însasi purtând pecetea unei psihopatii generalizate.
Proba acestui curaj este, în primul rând, construirea întregului roman pe suportul unui personaj ... citeste mai departe
Orgolii este cartea confruntarii dintre spiritul primar si spiritualitate, dintre primitivism si inteligenta autentica, superioara, dintre instinctivitate si ratiune.
Savantul Ion Cristian si anonimul delator sunt termenii limita ai acestui roman, care pune, cu o vigoare deosebita, problema afirmarii spiritualitatii ca valoare decisiv umana. (...)
Absentii este un roman grav, in stilul lui Alain Robbe-Grillet.
Personajul principal este un doctor, Mihai Bogdan, dezgustat de viata, care isi lasa ideile sa ii fie furate de seful sau, idei prezentate apoi de acesta la congrese internationale.
[.....]
Absentii, care reprezinta adevarata consacreare a autorului, este un roman grav ... citeste mai departe
Buzura are in spate o opera masiva, puternica estetic, si cine vrea sa judece contributia generatiei ?60 si, in genere, forta si valoarea literaturii rom?ne postbelice nu poate sa faca abstractie de epica lui. Este, nu am indoiala, un mare scriitor.
Un scriitor pe linia realistilor ardeleni (Slavici, Rebreanu, Pavel Dan), ... citeste mai departe